Постепенно яденето на суши се превърна в явление в България, след като години наред предизвикваше учудено повдигане на вежди. Едно е сигурно: то предлага единствено по рода си вкусово изживяване. Съчетанието между специалния варен ориз, прясна риба, соев сос и уасаби е толкова характерно, че няма как да го сбъркате с нищо друго.
Суши превзе света и вече е едно от най-популярните международни ястия в последното столетие. Сервира се в стотици хиляди ресторанти и се предлага с доставка на храна за вкъщи по цялата планета. Как обаче то е стартирало в този си славен път? Винаги ли е било така харесвано от хората? Кой е виновникът за неговата световна популярност?
Е, прочетете този текст и ще научите кратката история на суши. Вече знаете и как да ядете суши правилно. Така че си поръчайте едно саке и малко сашими за начало и нека да започваме!
ПРОИЗХОДЪТ НА СУШИ
Суши има своя корен отпреди хилядолетия в оризовите поля на Азия. По-точно на Китай, но нека смятащите Япония за родина на това ястие не се потрисат. Страната на изгряващото слънце наистина е суши столицата на света и е отговорна за популяризирането на тези тъй вкусни хапки. Коренът обаче е в китайското ястие „нарезуши“.
Китайското нарезуши
То се състои от ферментирал ориз и осолена риба. Не си мислете обаче, че ферментацията и осоляването са прилагани с цел овкусяване. Просто нарезуши е измислено почти 2000 години преди хладилниците – най-ранната му версия е от II век пр. Хр. Това ястие е твърде практично, тъй като има голяма трайност. Ферментацията запазва качествата на храните, а обилното осоляване пречи на развитието на бактерии и микроорганизми. Любопитно е, че оризът в началото е изхвърлян при яденето. Целта на използването му е обвиване на рибата и по този начин съхраняването й прясна до изяждането.
От Китай към Япония
Ястието се пренася към Япония през 8 век сл. Хр., като за първи път думата „суши“ се споменава през 718 г. в управленския код Йоро. В следващите столетия ястието започва да се променя постепенно. Японците вече ядат по три пъти на ден, варят ориза и за по-бързата му ферментация използват оризов оцет. Миризмата на рибата си остава силна, ала забързаната преработка пести време за приготвянето на суши.

БУМЪТ В ЕДО
Към средата на 18 век суши стига до Едо, предишното име на днешната столица Токио. Там отварят врати три известни суши ресторанти: „Мацунозуши“, „Кенукизуши“ и „Йохейзуши“. Към края на века ги последват още хиляди, потвърдено от красноречив факт. Един писател през 1852 г. пише, че на всеки площад чо (100 кв. м) има поне по един-два суши ресторанти!
Трябва все пак да отбележим, че това ястие не е същото като онова, което ядем блажено днес. Тогава често то се готви (поради липса на охлаждане за съхранение) и се сервира на по-големи парчета.
Корените на днешното суши
За да откриете къде са корените на днешното суши, трябва да знаете за човека, който го променя издъно. Това е един готвач пионер на име Ханая Йохей. Той открива, че няма нужда оризът да се изхвърля. Вместо това трябва просто да се омеша с малко оризов оцет и отгоре му да се постави малко парченце риба. Тази хапка е хем вкусна, хем лесна за предлагане като обем, хем достъпна финансово за масите. Така се ражда нигири и скоро започва разпространението на ястието по целия свят.
СУШИ В ЗАПАДНИЯ СВЯТ
То навлиза по-масирано в Западния свят в началото на 20 век заедно с японските имигранти, въпреки че има свидетелства за наличието му в Англия още от 1873 година. Популярно е само при по-богатите съсловия там и преди Първата световна война постепенно излиза на заден план.
Появата на суши в САЩ
Смята се, че първият суши магазин в САЩ е от 1906 г. в квартал Малко Токио в Лос Анджелис. Японофилията се завръща в страната и след Втората световна война. През 1960-те години започналото преди това търговско и туристическо отваряне към Япония води до ново популяризиране на суши. Американците от средната класа могат да опитат това ново за тях ястие и се влюбват в него.
Има много дебати относно това кой точно ресторант въвежда суши в масово разпространение в САЩ. Най-широко се приема, че това е „Кавафуку“ в Лос Анджелис. След като обществеността възприема първоначално отхвърляната идея за ядене на сурова риба, в края на 1960-те суши ресторантите вече никнат като гъби из цялата страна.
Американските нововъведения
Доста заведения искат да помогнат на американците да свикнат с идеята за суши. Затова започват да експериментират с нови вкусови съчетания и суши рола. Бърза популярност набира днес известното по цялата планета Калифорнийско ролце. То е обърнато отвътре навън „макизуши“ с краставица, ролца от раци, авокадо (вместо мазната риба тон) и ориз.

Комбинацията от вкусове моментално се харесва от масовите ресторанти в САЩ. Наличието на сготвени ролца от раци в ястието избягва нуждата от задължително ядене на сурова риба. Покрай Калифорнийското ролце си проправят път и традиционните нигири и сашими. И ето така суши ресторантите стават общонационално явление.
ЗА ФИНАЛ
Ето че ви запознахме с кратката история на суши по пътя му от Китай през Япония до цялата планета. Вярваме, че ви е било интересно. Вярваме също и че истински обичате това великолепно ястие. Затова заповядайте в някои от нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско или Боровец! Ако не можете да дойдете на място, винаги може да поръчате суши с доставка на храна за вкъщи от VICTORIA.
При нас има и от хилядолетните версии – маки, нигири и сашими, и от модерните – американски тип рола. Имаме от всичко и за всички, приготвено от нашите суши майстори, последователи на завета на Ханая Йохей. Вече знаете кой е той, нали?

