Джънк фууд или здравословен е бургерът

Да хапнеш бургер е едно от най-големите и същевременно смятани за рискови за здравето удоволствия в света на храненето. Съчетанието от сочно месно кюфте, разтопено сирене, хрупкави пресни зеленчуци и обилен сос в топла питка е нещо наистина изумително. Обожаваме тези така изкусителни бургери и в ресторанти, и донесени право пред вратата ни с доставка на храна за вкъщи.

Опасностите в начина на приготвянето му обаче, особено във веригите за бързо хранене, предизвикват куп въпросителни и угризения. Наистина ли бургерът е джънк фууд, т.е. храна боклук? Сериозно ли вреди на здравето ни блаженството да му се отдадем? На тези така важни питания ще опитаме да дадем отговор в следващите редове.

ЗАЩО И КОГА БУРГЕРЪТ Е НЕЗДРАВОСЛОВЕН

Има куп причини да смятаме бургера за джънк фууд. Все пак той се намира на всеки ъгъл като лесен и бърз начин човек да се наобядва или навечеря. Този, който намираме във верига за бързо хранене, скара-бира или дюнерджийница, определено може да се брои за нездравословен. Той е богат на лош холестерол, наситени мазнини и натрий, което повишава рисковете от сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Ето и конкретните опасности при ядене на бургер.

Амоняк, замърсяване и нещо по-различно от месо

Амонякът се набива в евтиното и нискокачествено телешко месо за направата на бургери, тъй като убива купищата бактерии там. В едно кюфте може да има съдържание от стотици животни, а дори само едно болно може да зарази всички останали. Също така там определено няма само месо. Според проучванията бургерът във веригите за бързо хранене съдържа 50% вода плюс хрущяли, кости, съединителни и нервни тъкани.

Мазнини, калории и прекомерни порции

Мазнините в нискокачествените бургери покачват нивата на лош холестерол и при преяждане с тях може да ви докарат тежки болки. Като хапнеш един бургер във верига за бързо хранене, може да си набавиш до 1350 Kcal. Ако добавиш безалкохолна напитка, пържени картофки и сладолед, ето че вече си докарал само с едно ядене препоръчителната дневна доза от 2000 Kcal. Самите порции месо пък са обичайно двойно по-големи от сочените за полезни като прием на ден.

Натрий, добавки и сосове

Пресоляването на бургерите ги прави много вредни. Според експертите не бива да се приемат повече от 2300 мг натрий дневно. Оказва се обаче, че порциите от това месно блаженство сами надхвърлят дозата, когато не се приготвят както трябва. Наличието на добавки като натриев фосфат и нитрати дават текстура и съхраняват месото, но имат своите минуси. Те са силно процесирани и се свързват с доста странични негативни ефекти при множество хора.

сосовете и процесираните съставки правят всеки бургер джънк фууд

Сосовете са богати на захари (с наличие на вредния високофруктозен царевичен сироп), мазнини и калории. Сирената в евтините бургери пък са обработени с консерванти и изкуствени овкусители и оцветители. Да не говорим, че са и богати на натрий.

Питката

Питката в нискокачествените и евтини бургери се прави от рафинирано бяло брашно. При неговата консумация организмът ви започва да произвежда повече инсулин. Повишава се кръвната захар и може да се стигне дори до хронични заболявания.

ЗАЩО И КОГА БУРГЕРЪТ Е ЗДРАВОСЛОВЕН

След всичко гореизброено все пак има причини да не се отказвате от вкусното удоволствие да хапвате бургер. За да избегнете рисковете и да останете с блаженството, просто трябва да се доверявате на по-качествените ресторанти в София. Там се следи с какви продукти се правят бургерите и по какъв начин.

Битува странното (недо)разбиране, че здравословните храни не са вкусни. Това не може да бъде по-далеч от истината. Задачата е съвсем лесна, стига просто да се отрежат ненужните мазнини, захар, сол и добавки. И, разбира се, да се залага на пресни зеленчуци.

Питката

За нея първо е важно да се ползва качествено брашно. Колкото по-малко преработено е то, толкова по-добре. Също така е препоръчително евентуалното запичане на вътрешните страни на половинките питки да минава без прекалено омазняване. Най-добре е просто да се докосне за броени секунди до повърхността, където е бил запечен бургерът.

Месото

Това е най-съществената част от уравнението. Трябва кюфтето да е от най-качественото месо – телешко, свинско или пилешко, ако ще и да струва повече пари. Това ще даде по-добра текстура и вкус при далеч по-малко мазнини, така че ще ви се отрази чудесно откъм здраве.

Отличен вариант е телешкото месо блек ангъс, което предлагаме в нашия двоен чийзбургер. То е много крехко и с висока мраморираност, т.е. нисък дял междумускулна мазнина. Има и перфектното съотношение на Омега 3 към Омега 6 мастни киселини. Високо е и съдържанието на витамини и минерали, пък и остава сочно при готвене на доста високи температури.

Сиренето

То също може да допринесе за вашето удоволствие с един здравословен бургер. Сиренето чедър например е отличен източник на калций – 72% от нужната дневна доза има в 100 г от него. Съдържа също витамини А, К и В12, както и микроелементи като селен, цинк, фосфор, магнезий и т.н. В нашите бургери залагаме на зрял английски чедър, който има силен, характерен и комплексен вкус.

доброто сирене е съществена част от всеки здравословен бургер

Предлагаме и гауда, която наскоро бе определена за една от суперхраните в изследване на Американската национална библиотека на медицинските институти. Гаудата доставя един непознат, ала изключително важен за нашите тела витамин – K2. Той ни предпазва от сърдечни заболявания, подобрява мозъчната функция, подпомага растежа, осигурява здрави кожа и кости. Освен това пречи и за оформянето на ракови клетки. Гаудата е също така пълна със здравословни мастни киселини и белтъчини.

ЗА ФИНАЛ

Ето че бургери могат да бъдат оръжие както за разрухата, така и за разцвета на човешкия организъм. Всичко зависи от качеството на продуктите, които се използват за направата му, както и от наличието на балансирана диета.

Затова спокойно заповядайте на вкусен и здравословен бургер в някой от нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско или Боровец! Ако не можете да дойдете на място, имате чудесен вариант и с бърза доставка на храна за вкъщи от VICTORIA.

Сочен, вкусен и при това добър за здравето бургер винаги си струва. Вече намерихте и кой да ви го направи и поднесе, тъй че няма смисъл да губите повече време. Блаженството е само на минути от вас.