Спагети Болонезе – винаги вкусно и лесно решение

Класика, която тръгна от градче в провинция Болоня, мина през САЩ и превзе целия свят – това са спагети Болонезе. Апетитният рагу сос от мляно телешко и свинско месо с домати, моркови, лук и сирене Пармиджано отнема часове приготовление. Въпреки това е толкова вкусен, че днес, поднесен със спагети и въобще паста, е едно от най-популярните ястия на планетата. Когато човек се чуди какво да обядва или вечеря, то неизменно е сред първите, излизащи на ума. Научете всички любопитни факти около него и вижте каква паста Болонезе може да поръчате в нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско и Боровец.

5 НЕЩА, КОИТО ЕДВА ЛИ СТЕ ЗНАЕЛИ ЗА СПАГЕТИ БОЛОНЕЗЕ

За начало ще ви предложим пет много любопитни факта за спагети Болонезе, които може би не сте знаели. Това са някои отдавнашни митове, чието време за оборване е дошло вече.

1. Спагети Болонезе всъщност не е оригиналната паста Болонезе

Изненадани ли сте от това? Италианците масово използват за този сос талятеле. Причината е, че сосът и месото прилягат по-добре на по-плоска форма на паста, а не на кръглите и издължени спагети. Всъщност оригиналното наименование на тамошната версия на паста Болонезе е именно Талятеле ал рагу.

2. Италианците не наричат соса Болонезе

рагу всъщност е оригиналното име на соса за спагети болонезе

Да продължим по предишната линия. Макар по целия свят сосът да е известен като Болонезе, на Апенините се нарича рагу. Откъде идва разликата ли? През Втората световна война войници от САЩ опитват соса, преминавайки през провинция Болоня, и се влюбват в него. Завърнали се впоследствие у дома си, те опитват да го възстановят по спомени. Тъй като не помнят името му, го наричат просто соса „от Болоня“, т.е. Болонезе. И понеже нямат домашни талятеле, ги заменят с лесно достъпните в САЩ спагети.

3. Коренът на Болонезе не е град Болоня

Макар мнозинството хора, включително доста италианци, да мислят, че рагу идва от град Болоня, те са в грешка. Всъщност сосът идва от друг град от едноименната провинция – Имола, който е част от региона Емилия-Романя в централна Северна Италия. Там е най-ранно документираната в историята рецепта за рагу, сервирано с паста. Записва я в края на 18 век Алберто Авизи. Това е готвачът на местния кардинал Барнаба Киарамонти, който по-късно става папа Пий VII – огромен почитател на паста Болонезе.

4. Няма спагети Болонезе без тези два вида месо

В оригиналната рецепта на соса за спагети Болонезе задължително присъстват два вида мляно месо. Говорим, разбира се, за телешко и свинско. Крехкостта на телешкото и мазнината на свинското се съчетават изумително със сладостта на лука и морковите плюс киселинността на доматите. Автентичният вкус на рагу идва единствено с наличието на тези две меса, така че по-добре да са пресни и висококачествени.

5. Без Пармиджано отгоре няма как да имате съвършени спагети Болонезе

Естествено, истинска порция Талятеле ал рагу няма как да е завършена без прясно настъргано сирене Пармиджано отгоре. В България и още много страни по света го наричат и Пармезан, ала автентичното име е Пармиджано. То несравнимо ароматно, така че е незаменимо за ястието, но и мазничко. Неслучайно Болоня се нарича La Grassa / Дебелата. Без това твърдо сирене обаче няма как да минете, ако искате автентичен вкус на паста Болонезе.

КАКВА Е НАШАТА ВЕРСИЯ НА СПАГЕТИ БОЛОНЕЗЕ

версията на спагети болонезе на ресторанти victoria се придържа към автентичния италиански оригинал

Ресторанти VICTORIA от самото си създаване са пословични с придържането си към вечните традиции на италианската кухня. Именно по тази причина нашият вариант на спагети Болонезе е максимално свързан с автентичния. С уговорката, разбира се, че в самата провинция Болоня има различни разновидности на сложния сос.

В множество заведения в България и по света направата му отнема около половин час. За VICTORIA обаче е важно откъм ресторанти София, Пловдив, Банско и Боровец да предлагат истинско изживяване. Затова в нашите заведения ние отделяме часове, за да постигнем неповторимия класически вкус. Без да влизаме в скритите професионални детайли, ще кажем само, че процесът включва задушаване на лука и морковите, сотиране на мляното телешко и свинско месо и бавно кипене на ниска температура заедно с доматения сос и тайни подправки.

Накрая с изумителното рагу заливаме прясната паста, завършваме с настъргано Пармиджано / Пармезан и пронто! Ето че вашите автентични спагети Болонезе от VICTORIA са сервирани пред вас.

ЗА ФИНАЛ

Надяваме се да сме ви били полезни и да сте научили всичко най-важно за спагети Болонезе и защо са толкова обичани. Показахме ви и че предлагаме тяхната максимално автентична версия, с която ще се пренесете право в романтичната Емилия-Романя. Стъпката е само една и е много лесна за правене. Просто заповядайте при нас на място в нашите заведения или поръчайте с доставка на храна за вкъщи. Класиката никога не излиза от мода.