Има ли разлика между бургер и сандвич

Един от вечните въпроси за любителите на храната е този дали има разлика между бургер и сандвич. Наличието на месо между две парчета хляб се предполага да убива всяка интрига по отношение на отговора. Въпреки това обаче защитниците на тезата, че двете неща не са едно и също, са огромен брой. И са твърдо убедени в правотата си.

Феновете на бургерите в България в последните години нараснаха значително, след като изникнаха специализирани ресторанти. Все повече и от останалите заведения започнаха да предлагат това вкусно изкушение, включително и с доставка на храна за вкъщи в София и останалите големи градове на страната. Ето защо сме сигурни, че доста хора се объркват, когато гледат менютата в трепетно желание да поръчат. Къде да търсят: в общия раздел „сандвичи“ или в конкретния раздел „бургери“? Ние ще помогнем, като разгледаме темата в дълбочина.

РАЗЛИЧНИ ЛИ СА БУРГЕР И САНДВИЧ – КАКВО КАЗВАТ ИСТОРИЯТА И РЕЧНИЦИТЕ

Сандвичът

Под „сандвич“, разбира се, визираме титлата на четвъртия Граф Сандвич – Джон Монтагю (1718-1792), измислил това вкусно, бързо и лесно ястие. Според Оксфордския речник тази дума значи „хранително ястие, състоящо се от две парчета хляб с месо, сирене или други пълнежи между тях и използвано за леко похапване“. Може да означава също „нещо изградено като или във формата на сандвич“.

Други основни видове по брой филии са „отворен сандвич“ и „клуб сандвич“. При първия има едно парче хляб и съставките на пълнежа са отгоре му. При втория има повече от две парчета хляб. Днес има още много разновидности, определени според съставките. Сред най-популярните са например грил сандвич, яйчен сандвич и сандвич със сирене.

много хора виждат разлика между бургер и сандвич

Бургерът

Кулинарните историци проследяват термина „хамбургер“ до прииждането на германски имигранти в САЩ през 19 век. Хамбургер стек е бил предлаган в нюйоркския ресторант „Делмонико“ още през 1834 година. Това пише Оксфордската енциклопедия за храните и напитките в Америка. Готварските книги пък включват рецептата на Бийфстек а ла Хамбург от лекаря от Гражданската война Джеймс Сализбъри.

Хамбургерите с питка стават популярна храна в началото на 20 век. През 1916 г. в менютата започва да се появява думата „хамбургер“, понякога без окончанието „–ер“. Особен бум идва от 1921 г. насетне след популяризирането им от ресторанта „Уайт Касъл“ в Канзас. В следващото десетилетие започва да се утвърждава и употребата на „бургер“, което е документирано от списание „Американска реч“. Тогава се появяват и думите „чийзбургер“, „пилешки бургер“ и други подобни според топингите или стила. Именно така коренът „бургер“ остава и до днес в менютата на заведенията.

„Присъдата“ на Wikipedia

Определението на Wikipedia заема ясна страна в спора: „Хамбургер (накратко бургер и наричан още телешки бургер, хамбургер сандвич, бургер или хамбург) е сандвич, състоящ се от едно или повече сготвени кюфтета от мляно месо, обичайно телешко, поставени по средата на разполовена питка.“

БУРГЕР И САНДВИЧ – ЕДНО И СЪЩО ЛИ СА ТЕ

Прави ли са обаче от най-голямата безплатна онлайн енциклопедия: едно и също нещо ли са бургер и сандвич? Ако сандвичът е от две парчета хляб между тях, бургерът попада в тази категория поне на теория. Ако обаче погледнем на бургера като на кръгло кюфте от мляно месо, сготвено и сервирано в питка, той се отдалечава от класическата дефиниция за сандвич и попада в независим раздел. В това отношение бургерът е нещо като палеца, който хем е пръст, хем е нещо повече от пръст.

Въпрос на филии и питки

Също така в популярната култура е застъпен образът на сандвича като две филии разрязан хляб и между тях пълнеж. Това го отличава от по-закръглените половинки от питката, в която е поставено кюфтето от мляно месо и добавките към него. Има множество различни видове и хлябове, и питки, които разнообразяват сандвичите и бургерите, но пак ги отличават едни от други.

При филиите разрезът оставя долния и горния край на сандвича наглед отворени. Разполовяването на питките пък прави вида на бургерите много по-завършен. Формата на сандвичите традиционно е триъгълна, квадратна, или правоъгълна, погледнато отгоре. Тази на питките е кръгла. Доста разлики за уж едно и също нещо, нали така?

една от разликите между бургер и сандвич е в готвенето в първия случай

Въпрос на готвене

Има и друг елемент, който може да послужи на тезата, че двете ястия се отличават едно от друго. Докато може да има видове сандвичи, при които пълнежът не изисква готвене, не така стоят нещата при бургерите. В техния случай няма как кюфтето от мляно месо да мине без престой на скарата.

Немалко сандвичи може да се правят и от студени сирена и месни продукти плюс сурови зеленчуци и готови сосове. Просто се пресягаш към хладилника и си готов, без нужда да се разхождаш до печка или скара. Готвене в класическия смисъл тук няма. И не че бургерите отнемат много време за приготовление, но сандвичите се приготвят светкавично.

ЗА ФИНАЛ

След прочитането на тези редове вече знаете: на теория бургерът е вид сандвич и няма как това да се оспори. На практика обаче има може би прекалено много разлики, за да твърдим, че двете са едно и също нещо. Все пак в крайна сметка всеки има правото на свое лично мнение по въпроса. Най-важното е да се наслаждаваме на хубавата храна, без да обръщаме особено внимание на семантиката и да се терзаем излишно.

Ние в ресторанти VICTORIA сме поддръжници на тази теза. Затова заповядайте за изкусно приготвен бургер в някой от нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско или Боровец. Ще ви го докараме също топъл и вкусен, ако си го поръчате и чрез доставка на храна за вкъщи. Сандвич или не, едно е сигурно: бургерът винаги ще си остане питателна и вкусна добавка към менюто ни.