Как да ядем суши правилно

Никой няма да ви изхвърли от някой от предлагащите суши ресторанти в София или страната, ако не го ядете по правилния начин. Само че знайте, че ако го ядете по правилния начин, ще изпитате несравнимо по-голямо удоволствие на небцата и в душите. Това е цяла една култура, а не някакво евтино хоби, затова ще ви е от полза да научите нещичко по въпроса.

Все пак истинските суши майстори изучават занаята цели десетилетия за една от тези мънички вкусни хапки. Ще покажете уважение към техния къртовски труд, като приложите малко базисен етикет при яденето на това японско ястие. Ястие, което се разви от нивото на бърза храна до кулинарно изкуство, обожавано по цялата планета.

ЗАГОВАРЯЙТЕ МАЙСТОРА САМО ЗА ПРЕПОРЪКА

Обръщайте се към суши майстора само когато е крайно необходимо, но при първа възможност го питайте какво би ви препоръчал. Той най-вероятно сам е подбрал рибата и морските дарове от пазара, така че знае кое е най-доброто, включително ако страдате от алергии. Ако просто грабнете менюто и изберете, може да се обиди, че не ви интересува неговото мнение. Ако ще и да не приемете неговите препоръки, интересът към работата на суши майстора ще бъде оценен от него.

Не му отвличайте вниманието обаче с общи приказки за времето или японските обичаи. Ако сушито ви хареса, може да му предложите да пиете по едно саке, но не му предлагайте бакшиш. Единственото изключение е, ако това е политика на заведението.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ МОКРАТА КЪРПА

Традиционният начин да се яде нигири или маки е с пръсти. Затова почистете ръцете си с предлаганата някъде мокра кърпа, т.нар. „ошибори“, и после я оставете отстрани. Ако няма, просто си измийте добре ръцете в банята на заведението.

НАУЧЕТЕ СЕ КАК ДА ПОЛЗВАТЕ КЛЕЧКИТЕ

Базовият етикет изисква клечките да се използват внимателно при ядене на сашими – парчета сурова риба без ориз. Ако ядете примерно само нигири, дори не е нужно да ви влизат в употреба. Когато не ползвате клечките, трябва да ги поставите отстрани на чинията, а не в нея или в купичката за топене. Позволено от етикета е обаче да ги сложите между парчета сашими. Също така не си предавайте храна едни на други на масата с клечки – това е погребална традиция в Япония.

не топете ориза от своето суши в соевия сос

НАУЧЕТЕ СЕ КАК ДА ПОЛЗВАТЕ СОЕВИЯ СОС И УАСАБИТО

Не ги мешайте заедно

Каквото и да правите, никога, ама никога не добавяйте уасаби в купичката си със соев сос! Това може и да е обичайна практика в Западния свят, но топенето на суши в подобен миш-маш не е начинът да му се насладите. Знайте, че майсторът вече е добавил малки количества уасаби на всяко парче суши според вида риба или морски дар. Така вади вкусовете оптимално. Ако ориз се озове в купичката със соев сос, не го обирайте с клечките си и определено не изсмуквайте соса от краищата им.

Не прекалявайте със соевия сос

Слагайте винаги минимално количество соев сос в купичката. В случай че се наложи, после винаги може да добавите още. Разхищението на соев сос е табу в японския етикет на хранене, а има и друг детайл тук. Слагайки твърде голямо количество, демонстрирате подозрението си, че рибата ви е стара и се нуждае от доста подправяне, преди дори да сте я опитали.

Не прекалявайте с уасабито

В предлагащите суши ресторанти в София и останалата част на страната се донася допълнително уасаби за обичащите по-пикантната храна. Добавянето на твърде много от него пред майстора обаче го обижда, защото показва, че не харесвате работата му. Да не говорим и че прикрива естествения вкус на рибата. Това е все едно да излеете бутилка кетчуп върху скъп телешки стек пред сготвилия го съвършено барбекю майстор. Ако ви се наложи да добавите малко уасаби, го сторете или с клечка, или с парченце джинджър.

Не яжте джинджъра заедно със сушито

Да не вземете да тръгнете да поставяте от джинджъра върху своето суши като добавка! Той е оставен на масата да прочиства вкусовите ви възприятия между различните хапки, не да се яде заедно с тях. Винаги може да си поискате допълнително джинджър, ако ви потрябва.

КАК ДА ЯДЕТЕ СУШИ ПРАВИЛНО

За радост няма някакви претенциозни насоки за това кой вид суши трябва да се яде първо и въобще в какъв ред. Майсторът може да има собствено виждане по този въпрос, така че при желание се допитайте до него.

Как да ядем своето нигири

Това е най-често сервираният тип суши и се яде с пръсти – хапката се хваща с палеца и средния пръст. Така усещате истински текстурата и задържате парчето, вместо да го разрушавате с клечки. Обърнете го наобратно и топнете само рибата от него леко в соевия сос. По този начин подправената риба ще докосне езика ви и ще поеме палитрата от вкусове от цялата хапка.

Никога не топете ориза, ако има как! Той ще поеме твърде много от соса и ще промени текстурата на хапката. Пък и изпускането на ориз в купичката със сос е за аматьори в областта. Все пак приготвянето на ориза в оцет е цяло изкуство, така че го уважавайте!

Как да ядем своето сашими

Сашими, за разлика от яденото с пръсти суши, обичайно се яде с клечки. Топнете хапката леко в соевия сос и я поднесете за наслада до небцето си.

Как да ядем своето унаги

Хапките със змиорка – унаги, не бива да се топят в купичката със соев сос. Същото важи и за онези, които вече са били овкусени с него.

яжте своето суши на една хапка

ЯЖТЕ ПАРЧЕТО НА ЕДНА ХАПКА ПО ВЪЗМОЖНОСТ

Когато опитате да изядете едно парче суши на две хапки, обичайно то се разпада. Ето защо опитайте да го хапнете наведнъж. Понякога парчетата нигири са твърде големи за това, което прави използването на пръсти още по-обяснимо.

НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА ВСЯКА ЕДНА ХАПКА

Последното, но не и по значение, правило за ядене на суши е да се наслаждавате на всяка хапка. Така ще ви е и малко по-лесно да преглътнете сметката накрая.

УВАЖЕТЕ СВОЯ СУШИ МАЙСТОР

Покажете благодарност към майстора, като му се поклоните при напускане на заведението, ако го виждате.

ЗА ФИНАЛ

След като се запознахте с всичко около суши етикета, вече спокойно може да отидете да покажете наученото. Заповядайте в някой от предлагащите суши ресторанти в София, Пловдив, Банско и Боровец на VICTORIA и се насладете на тези малки вкусни хапки! Когато го правите по правилния начин, ще се уверите, че изживяването е наистина извисяващо сетивата и душата.