Пица без сирене е като любов без вино – осакатена версия на истината, която просто не си струва. В множество ресторанти в София и страната човек може да опита предпочитания си вид от това млечно блаженство върху пица. Някои продукти са по-популярни от други, но специалистите посочват най-добрите сирена за идеалната пица. Ето защо отделете няколко минути за четене на този текст и при следващата си поръчка ще изпаднете в екстаз.
КРИТЕРИИ ЗА ИЗБОР И ОЦЕНЯВАНЕ НА НАЙ-ДОБРИТЕ СИРЕНА ЗА ПИЦА
Начините да бъдат класирани сирената са разделението им по вкусови качества и текстура. Светът на тези изумителни млечни продукти предлага куп вариации и в двете категории. Различните видове сирена позволяват безброй съчетания на вкусове – и в унисон, и в контраст. Мек до интензивен аромат, нежна до твърда текстура: всичко зависи от небцето на вкусващия.
Имайте предвид също това, че едни хора обичат да комбинират сирена върху своята пица. Те са същински приключенци в света на храненето. За други обаче това води до размиване на вкуса, затова избират само един вид върху своята хрупкава тестена основа.
Не бива да се забравя също, че изборът на сирене зависи и от това какъв е сосът на пицата. Да, доматеният е класика, но има също и бели и барбекю сосове, песто и други разновидности. Това е важен фактор, когато дойде моментът да посетите предлагащи пица заведения в Пловдив, София и други големи градове.
НАЙ-ДОБРИТЕ СИРЕНА ЗА ПИЦА
Моцарела
Това е първият топинг за пица за всички времена и си остава до днес най-предпочитаният. И с пълно право. Още с появата си върху легендарната Маргерита в края на 18-и век, моцарелата печели сърца, души и небца. С мек и свеж вкус, разтапяща се в устата, няма как да й се насити човек.
Видовете моцарела
Предлага се прясна и с ниска влажност, като всеки от двата вида предлага уникални характеристики. Повярвайте ни, струва си да опитате и двата върху своята пица. Тази с ниска влажност има по-дълъг срок на годност, по-интензивен вкус и се топи по-лесно и бързо при печене.
Прясната моцарела е по-кремообразна и трябва да се консумира още в първите дни след приготвянето си. Неин подвид е биволската моцарела – Mozzarella di Bufala Campana. Тя се произвежда от векове само в определени райони на Италия.
Подкрепено от науката
Моцарелата е кралят на сирената за пици, установи и екип от университетски учени. Те разгледаха реакцията при печене на различни видове от този млечен продукт, сред тях ементал и чедър.
Уникалната разтегливост прави моцарелата безспорния шампион в това състезание. Тя също така носи много въздушни балончета и малко разтичаща се мазнина, което прави пицата с красив загар отгоре. Просто без конкуренция като топинг!
Бурата
Това свежо сирене често се бърка с моцарела. Всъщност представлява торбичка от моцарела, която се пълни с каймак, мека извара или сметана във вътрешността си и се увива в листа от билката асфодел. Ако листата изсъхнат, сиренето вече не е годно за консумация. Принципно то се яде прясно приготвено или най-много до 24 часа след това.
Бурата е особено подходяща за пица, защото след изпичането при разрязването на парчето отвътре започна да се разлива маслен еликсир. Всъщност името в превод от италиански значи точно „маслена“. Хрупкавата тестена основа на пицата в съчетание с кремообразната течност води до същински екстаз при докосването до небцето.
Кашкавал

Кашкавалът, който така добре познаваме и толкова обичаме, всъщност произхожда от Италия и се казва качокавало (сaciocavallo). Началото си води още от VIII век пр. Хр. от редица южни райони на страната. Името му буквално значи „сирене на кон“. То идва от това, че се е носело на кобилица в чиито краища имало две равни топки, наподобяващи дисаги.
Този вид сирене има остър и интензивен вкус. Съчетава се отлично както с различни сосове, така и с месо, колбаси и зеленчуци за топинг на вашата пица. Тъй като прясната моцарела е с ниско съдържание на натрий, може да я комбинирате с доста по-соления кашкавал.
Прясно сирене
То може да е от всякакъв вид – краве, козе, овче, биволско. И всеки път ще придава изумителен вкус на поръчаната от вас пица. Разтапя се добре и има свеж вкус, като се съчетава отлично с доматен сос, зеленчуци, чесън и пресни зелени подправки.
Ементал
Слагането на ементал върху пица тръгва от страната, в която е създадено това сирене – Швейцария. Следват Франция, Австрия и Германия. Този продукт е средно твърд, жълт на цвят и е световноизвестен с големите кръгли дупки в него. Те са плод на сложния му процес на зреене. Ементалът има приятен мирис и вкус. Внимавайте обаче: той не може да се съчетава с много от обичайните топинги за пица.
Синьо сирене
Рядко срещан топинг за пица, но пък може да бъде много интересен. Силният аромат на синьото сирене се съчетава с по-леки сосове и плътни на вкус колбаси.
Чедър
С чедър може да хапнете пица в американски стил. Той трябва да е по-мек като текстура, за да се топи по-лесно при печене, тъй като не е особено еластичен. Наситеният му оранжев цвят ще придаде по-интересен вид на пицата ви, което може да възбуди вашия апетит. Комбинира се отлично с колбаси.
Пекорино
Пекорино Романо е солено овче сирене. Има някои сходни характеристики с Пармиджано Реджано, което обаче е от краве мляко и зрее поне година. (На пекориното трябват пет до осем месеца.) Пекорино Романо е особено сполучливо в смесица от сирена, защото силният му вкус не потиска останалите съставки. Често е предпочитано пред пармиджаното за пици в италиански стил.
Топено сирене/Президент
Може да изглежда леко странно, но топено сирене и Президент всъщност се връзват като топинги на пица. Кремообразната им структура и мекият вкус чудесно се съчетават с колбаси.
ЗА ФИНАЛ
Различните видове сирене могат да ви донесат различни видове емоция при хапване на пица и ние отлично го знаем. Затова елате във висококласните ни ресторанти или си поръчайте доставка на пица за вкъщи в София, Пловдив, Банско и Боровец! VICTORIA е гаранция от над 20 години за вкусни пици с продукти от най-високо качество. И подборът ни на сирена за топинги не прави изключение.

