Една хубава порция ризото може и да е кремообразна като текстура, ала това далеч не я прави непременно нездравословна. Наличието на сирена, най-вече пармезан и маскарпоне, и сметана дава криле на критиците на това ястие. Оризът, зеленчуците, гъбите и пилешкото месо или морските дарове обаче повече от компенсират. Те превръщат ризотото в истински пълноценна храна, която може и трябва да е част от всяка балансирана диета. Разбира се, в съчетание с точните дози движение и почивка за пълен ефект.
Ако искате да разберете всичко относно това защо смело да поръчвате ризото в ресторант на място или като храна за вкъщи, продължете да четете. Струва си да сте информирани добре за собствено успокоение… и удоволствие.
КАКЪВ ОРИЗ ЗА РИЗОТО СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ ГОТВЕНЕ
В случай че се чудите дали има специален ориз за ризото, отговорът е „да“. Той е от суперфиния тип Арборио от едноименната италианска област. В него се съдържат високи нива от вида нишесте на име амилопектин, който обуславя кремообразната структура на ориза при варенето. То се осъществява на бавен огън с пилешки или зеленчуков бульон, с чиято помощ се отделя скорбялата и се обогатява вкусът. Мекотата впоследствие бива допълнена от добавения пармезан или друг вид сирене, маслото и/или сметаната.
Принципно, при избор на ориз за ризото, се залага изцяло на Арборио. Той има повече фибри от традиционната италианска паста, затова е и толкова благотворен за здравето. Нерядко обаче към него готвачите добавят и бял или кафяв ориз, за да обогатят вкуса на ястието си. Не казваме дали това е правилно или не, а просто, че се случва в практиката. Ние от ресторанти VICTORIA обаче предпочитаме чистия ориз Арборио за своите ризото предложения в менюто. Само той предлага автентичния вкус, популяризирал ястието по целия свят.

КАКВИ ПОЛЗИ МОЖЕ ДА ИМА РИЗОТО ЗА ЗДРАВЕТО
Спомага за поддържане на мозъчните функции
Яденето на достатъчно въглехидрати е от основополагащо значение за нормалните мозъчни функции, затова оризът в ризото е толкова важен. Причината е, че глюкозата е главният източник на енергия за мозъка, а тялото разбива въглехидратите в глюкоза. Тя може да бъде използвана на мига, ала и да бъде „складирана“ за по-нататъшна употреба.
Може да помогне за по-здрави кости
Калцият в сиренето (пармезан, маскарпоне и др.) и сметаната може да осигури доста ползи за костите. Според това колко млечни продукти добавяте в порцията си, може да си осигурите поне 8% от препоръчителната дневна доза калций. Той се грижи за здравината както на костите, така и на зъбите ни.
Спомага за борбата със свободните радикали
Доста от популярните добавки в ризото съдържат антиоксиданти. Тяхната роля е да „чистят“ от клетките в организма ни токсичните вещества, които биват наричани „свободни радикали“. Те са причинители на редица болести и борбата с тях е приоритетна задача. Добрата новина е, че яденето на ризото с правилните добавки може да спомогне за намаляването на вредите.
КАКВИ ЗДРАВОСЛОВНИ РИЗОТО ПРЕДЛОЖЕНИЯ ВИ ПРЕДЛАГА VICTORIA
Има няколко изкусителни версии на ризото в нашето меню, които ще ви помогнат да имате истински балансирана диета. Тук наистина говорим за пълния спектър на вариантите. Предлагаме както ризото с пиле, така и с морски дарове, с манатарки и, новото ни предложение, с крем от тиква. Ето с какво всяко от ястията би било полезно за вашето здраве.
Ризото с пиле и зеленчуци
В ризото с пиле и зеленчуци се използва пилешко филе. То е много богато на протеини и витамин В6 и е с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Пилешкото може да подобрява храносмилането и да стимулира работата на бъбреците и сърдечносъдовата система. Броколите също са диетична храна и с голямо богатство от антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Това може да се каже също и за лука, който е полезен и за сърцето, костите и храносмилането. Царевицата в порцията ни ризото с пиле и зеленчуци контролира кръвната захар и може да ни служи в битката с диабета. Освен това стимулира нервната система и подобрява мозъчната дейност.
Нашето ризото с пиле и зеленчуци: ориз Арборио, пилешко филе, броколи, царевица, лук, сметана, масло и пармезан
Ризото с манатарки

Божественият земен вкус на царицата на горските гъби е само единият плюс на нашето ризото с манатарки. Другият е ползата за вашето здраве от манатарката. Тя съдържа протеини, фибри, витамини РР, В, С, D и Е, макро- и микроелементи, които обогатяват диетата и на най-здравите сред нас. Тези така вкусни гъби имат високо съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. В нашето ризото с манатарки има и лук, чиито ползи обсъдихме по-горе както и на пармезана с калция в него. Ако говорим само за вкуса, пастата от трюфел допълва изумително манатарката, така че не пропускайте да опитате.
Нашето ризото с манатарки: ориз Арборио, манатарки, печен сос, сметана, лук, паста от трюфел, масло и пармезан
Ризото с миди
Мидите съдържат повече протеини дори от бялото месо и рибата, така че са особено полезни за диетата ви. В тях има омега-3 и омега-6 мастни киселини, чиято роля е да подпомагат мозъчната дейност, кръвообращението и имунитета. Има и фосфолипиди, които допринасят за доброто функциониране на черния дроб, и витамини A, B, C, E, D. В състава им присъстват още магнезий, фосфор, калций, калий, натрий, цинк и йод. Фенелът, известен още като див копър, пък има противовъзпалителни свойства и подпомага храносмилането. Чери доматите съдържат мощния антиоксидант ликопен, грижещ се за здравето на храносмилателната система, белите дробове, сърцето и очите. Разбира се, има и още куп ползи от тях като при обикновените домати.
Нашето ризото с миди: ориз Арборио, миди, миди и Лобстер крем, чери домати, маскарпоне и фенел
Ризото с крем от тиква
Ризотото ни с крем от тиква е много здравословно заради безбройните плюсове на този цветен и вкусен плод. Тиквите са с ниско съдържание на калории и за сметка на това високо на полезни хранителни вещества. Фибрите в тях са повече отколкото в кейла, а калият – повече отколкото в бананите. Витамини А и С са със силно присъствие в състава на тиквата, чийто плод и семки са нестероидни противовъзпалителни средства. С нея очите, кожата, косата и сърцето ще са по-здрави.
Нашето ризото с крем от тиква: ориз Арборио, крем от печена тиква, маскарпоне, масло, пикантни тиквени семки и трюфел паста
ЗА ФИНАЛ
Убедихте ли се вече, че няма от какво да се притеснявате за теглото и здравето си, когато поискате ризото в ресторант или с доставка на храна? Толкова много полезни хранителни вещества се съдържат в ориза и в добавките към него, че спокойно може да поръчвате. Зеленчуци, пилешко филе, морски дарове, манатарки – всички тези добавки съвършено допълват изумителния вкус на италианския ориз Арборио.Затова поръчайте бързо, лесно и сигурно своето апетитно и нежно ризото от VICTORIA и се отдайте на безмерно удоволствие. Пренесете се в Италия с това меко и кремообразно изящество!