Макар да има хилядолетна история, суши изживя бум в последното столетие и се превърна в световен феномен. Днес можете да хапнете от тази вълнуваща смесица от японска, китайска и американска кухня във всяко кътче на планетата. На всеки ъгъл има предлагащи тези вкусни хапки ресторанти, а можете да ги поръчате и с доставка на храна за вкъщи. Те са наистина със звезден статут и как иначе! Рядко можете да намерите съчетание на толкова вкусна и същевременно толкова здравословна храна.
Съществуват над 2000 видове суши. Ние се нагърбваме със задачата да ви предложим най-популярните сред тях.
НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ВИДОВЕ СУШИ СРЕД АЗИАТЦИТЕ
Нигири
Този вид суши е безспорно най-характеризиращият ястието по цялата планета. Той се прави от ролца от варен ориз с оризов оцет, които използват за „капак“ парче сурова риба. Обичайно се сервира по двойки и може да се яде с голи ръце. Разбира се, само ако сте използвали преди това мократа кърпа да се почистите.

Сашими
Всъщност сашими на теория не се води суши, макар че често попада в тази категория. Вече сме ви обяснявали това: когато няма ориз в уравнението, технически не може да се говори за суши. Сашими е дълго правоъгълно парче сурова риба, което се сервира просто така, в този си вид. Тези парчета са известни като „хира-зукури“. Най-често използваните добавки за тях са соевият сос и джинджифилът.
Чираши
На японски език това значи „разпръснат“ или „разпилян“, което показва отлично същността на чираши. Тук говорим за купа от варен ориз с ябълков оцет с избрана от суши майстора смесица от сурови риби и гарнитури. Популярността на чираши до голяма степен се дължи на лесното му приготвяне и удобството при изяждането му.
Маки
Друг много популярен вид суши е традиционното маки. То се прави на ролца, след като слоеве риба, зеленчуци и варен ориз се обвиват във водорасли нори. Обвиването става на специална бамбукова подложка, след което ролото се изрязва на 4 до 8 парчета. Има различни видове маки, които може да се поръчат в традиционен японски суши ресторант. Те варират според размер и стил. Сред тях са футомаки (големите ролца), хосомаки (малките ролца със само една добавка), темаки (ръчно направени конусовидни ролца) и урамаки (ролца с водораслите отвътре). Маки се яде най-вече с ръце, тъй като е твърде голямо за клечки.
Гункан
Този вид суши прилича на маки, само че е оформен като кораб, откъдето идва и наименованието му „гункан“. Водораслите нори оформят нещо като дъно на плавателен съд, което се запълва с варен ориз. Тази своеобразна чашка се довършва с различни добавки като риба, хайвер или морски дарове.
НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ВИДОВЕ СУШИ СРЕД АМЕРИКАНЦИТЕ
В суши ресторантите в САЩ и Северна Америка се сервират по-различни от азиатските видове суши. Те се смятат за западната версия на традиционното маки. Макар и нетрадиционни и не толкова здравословни като японските обаче, американските разновидности въобще не са за изхвърляне откъм вкус. Ето и най-популярните сред тях.

Филаделфия рол
Това е един от най-популярните видове суши в САЩ и Северна Америка. Това ролце се състои основно от сьомга, краставица и сирене крема. Някои майстори обаче добавят и други елементи като авокадо, лук и сусам. Любопитното тук е, че името идва не от произхода от едноименния град, а от сиренето Филаделфия.
Калифорния рол
Едно от най-популярните неща в суши менюто отвъд Океана, това е калифорнийското ролце. При него слоят варен ориз е от външната страна, а водораслите нори са от вътрешната. Обичайно има (имитация на) ролца от раци, авокадо, краставица и евентуално пържен хайвер (тобико). Може би именно простотата в състава му го прави така популярно.
Темпура рол
Темпура ролцата също имат варения ориз отвън и водораслите нори отвътре. И те съдържат пържени скариди и зеленчуци, например краставица и авокадо.
Пикантна риба тон рол
Тук водораслите нори и вареният ориз са обвити около сурово парче риба тон, като се добавя подправка пикантна майонеза.
Дракон рол
Като при темпура рол и тук се използват авокадо, краставица и скариди. Вареният ориз е отвън и най-често е поръсен със сусам. Популярността му в голяма степен се дължи и на формата на дракон, която задокеанските суши ресторанти придават на ролцето.
Паяк рол
Може би най-популярният американски вид суши към момента на планетата. Неговата основа е пържен рак плюс варен ориз с различни добавки като краставица, маруля, авокадо, хайвер и пикантна майонеза. Паяк рол е по-дебел от останалите американски разновидности и изключително вкусен.
Дъга рол
Това ролце е своеобразно продължение на Калифорния рол, състоящо се от рак и авокадо. За да го приготви, майсторът добавя над тази основа сьомга, риба тон и скариди, може и калмар и хайвер. Това суши ролце е не само вкусно, но и толкова разноцветно, че неслучайно получава такова ярко име.
Вегетариански рол
Ролце за онези, които не си падат по морските храни и което е предлагано в доста суши ресторанти по света. То съдържа различни видове зеленчуци, като започнем с неизменните краставица и авокадо, разбира се.
Вулкан рол
То има доста съставки, които се различават във всяка точка на света, но имат нещо общо. Това е, че топингите на тези ролца дават вид, че всеки момент ще изригнат. Вулканично!
ЗА ФИНАЛ
Доста от гореспоменатите като най-популярни видове суши в света може да откриете в богатото меню на VICTORIA. Затова поръчайте в някой от нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско или Боровец, а евентуално и с доставка на храна за вкъщи. Хапването ви може да е хем здравословно, хем вкусно с тези изумителни азиатски хапки с американски добавен привкус. За колко други ястия можете да кажете същото?

