Времето се затопля и идеята да се пренасочим към по-леки ястия и особено салати звучи все по-привлекателно. И как иначе, след като пролетта и зеленината вървят неразривно ръка за ръка. В такова време една вкусна, цветна и много здравословна салата може да засити и сетивата, и стомасите ни. Тя е идеална както за обяд, така и за вечеря; както за основно ястие, така и за гарнитура. Можете да я съхранявате в хладилника 2-3 дни безпроблемно, ако не сте я смесили с дресинга, и да я ядете отново и отново.
Прочетете този текст, вижте кои свежи пролетни салати са препоръчителни за вас и научете защо. Огледайте и предложенията от менюто на VICTORIA за поръчване на място и като доставка на храна за вкъщи или офиса. Така ще си улесните живота неимоверно.
ЗЕЛЕНИ САЛАТИ – ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО НА ИДЕЩАТА ПРОЛЕТ
Разнообразието от салати през пролетта е огромно и не бива да пропускаме да се възползваме. Класическата зелена салата е същинско олицетворение на сезона и в нея могат да се включат различни зеленчуци. Те са безкрайно полезни за телата ни заради съдържанието на множество витамини и минерали, които през зимата са ни липсвали. Вижте кои съставки на пролетните салати не бива да пропускате и защо.
Салата със спанак
Неслучайно всеки диетолог включва спанака в списъка си със задължителни храни, а Попай Моряка не може без него. Консумирането му подобрява състава на кръвта и спомага за покачването на имунитета. Това е факт заради съдържащия се в спанака хлорофил, който по състав е близък до човешкия хемоглобин. Растението е пребогато на витамин D и е помощно средство срещу отрицателните ефекти от замърсената околна среда. Заради неутралния си вкус е чудесна добавка за всяка салата, както и за гарнитура на различни меса и риба. Никога не пренебрегвайте избора на салата със спанак и това решение ще ви се отплати многократно.

Зелена салата с маруля
Марулята, да не се бърка с градинската салата, е фундаментална съставка на всяка салата през пролетта. В последните години я консумираме във все повече разновидности – Лоло Росо, Дъбов лист, китайска, белгийска и т.н., като особена популярност доби салата айсберг. Крехките листа на този зеленолистен зеленчук мат свеж, хрупкав и леко горчив вкус и могат да са особено полезни. Стига, разбира се, да са правилно отглеждани.
Тези здравословни салати съдържат множество витамини и микроелементи. Богати са на витамини С, А, В6 и К. Също на фибри, желязо, калций, калий, фолиева киселина, хлорофил, бетакаротин, лутеин, ликопен и лецитин. В състава на този вид салата има още минерални, железни, фосфорни, калиеви и калциеви соли. При това всеки един сорт маруля има ниско калорийно съдържание, така че можем да я ядем на корем. Това я прави особено подходяща гарнитура за обилните ястия с агнешко, които ни чакат по пролетните празници.
Салати със зелен лук
Зеленият лук разбираемо е неотменима част от пролетните салати. Той е богат на витамин С, витамини от групите В и РР, на провитамин А, белтъчини, етерични масла и желязо. Също и на антиоксиданта кверцетин и на калий, спомагащ за предпазване от сърдечносъдови болести. Салатите със зелен лук са полезни и по още причини. Една от тях е, че съдържащите се в този вид лук фитонциди са унищожители на всякакъв род микроби и инфекции. Друг любопитен факт, е че в него има и повече естествени захари отколкото в крушите и ябълките. Неслучайно има едно старо правило, че за да сте здрави, трябва да ядете по десет килограма лук годишно. Най-добре е в салати.
Салати с краставица
Този сочен и свеж зеленчук ще ви осигури могъщ коктейл от здраве чрез витамини А, В1, В6, С, K и фолат. Фибрите, магнезият и калият в краставицата спомагат за регулирането на кръвното, а в нея има и лигнани. Последните имат специфични антибактериални, антивирусни и антигъбични свойства, а и изграждат силен имунитет. Яжте салати с тях, за да сте свежи като краставица.
Салати с рукола
Руколата е много богата на витамини С, А, В2, В5, В6, както и на желязо, сулфорафан и множество фибри. Спомага за отделянето на токсини и съдържа така нужната на бъдещите майки фолиева киселина. Чудесно се връзва както с типичните салати за пролетния сезон, така и с по-модерните.

Салата с авокадо
Авокадото е плод, който по подобие на ягодите чудесно върви със зелените пролетни салати. То е изключително богато на здравословни мазнини и фибри, а и съдържа над 25 основни хранителни вещества. Сред тях са витамините А, B, C, E, и K, фосфор, магнезий, желязо, мед, калий, цинк и манган. Ето защо всекидневното ядене на салата с авокадо може да спомогне за справянето с куп здравословни проблеми и за балансирането на хранителния режим.
КАКВИ САЛАТИ ЗА ПРОЛЕТТА ДА ИЗБЕРЕТЕ ОТ VICTORIA
Чудите се дали да си приготвяте някоя от пролетните салати, или да си поръчате? Ето ви тогава наготово няколко предложения от менюто на ресторанти VICTORIA. Те ще улеснят избора ви и могат да ви послужат както за основно ястие, така и за свежа вкусна добавка. Например към прясна паста.
Салата „Спирито“
Това е една безкрайно свежа салата с айсберг, рукола и краставици. Когато прибавите към нея и по-екзотични нотки с авокадо и сушени домати плюс ароматния сос Винегрет, съвсем ще останете покорени.
Средиземноморска салата
Тук срещате микс от свежи салати със спанак и пресен лук, което е класическо съчетание за пролетта. На тази основа се добавят хрупкави калмари, гриловани тиквички и чери домати, облени в сос Винегрет. Същинска феерия от вкусови радости за небцето и душата!
Салата Цезар Хрупкаво пиле
Към нашия вариант на салата Цезар пилешкото филе е хрупкаво, а към пармезана е добавен и чедър. Съчетанието на тези елементи добавя подсилващи вкуса нотки, които ще искате да опитвате отново и отново. Това е още една салата с айсберг в нашето меню, която не бива да изпускате. Пресният спанак е друг интересен детайл, допълващ картината заедно със специалната ни версия на сос за салата Цезар и хрупкавите крутони.

Салата Грил сирене
Тук пролетта е акцентирана чрез влагането на зелена салата, пресен спанак, краставици и листа Литъл Джем. Добавянето на запечено грил сирене, бадеми, чери домати и медено-горчичен Винегрет пък я прави една от препоръчителните интересни салати в менюто ни. А завършекът със запечена Фокача с риган ще ви помогне да се наядете добре, без да ви става тежко.
ЗА ФИНАЛ
Е, готови ли сте вече са поръчате своите вкусни, свежи, питателни и здравословни салати? Така си е, те са едно от онези незаменими ястия, без които просто не можете през пролетта. Можете да ги ядете по всяко време от обяд до вечерта и с огромното си разнообразие няма да ви омръзнат.Вече ви запознахме с апетитните ни предложения. Затова поръчайте бързо, лесно и сигурно салати от ресторанти VICTORIA на място или с доставка на храна до дома си. С тях ще се насладите още по-пълноценно на затоплящото се време и зараждащия се нов живот. Истина е: най-сетне настъпи моментът на златното слънце, синьото небе и зелените храни.

