Лятото е най-точният момент да си припомним всички предимства на ястията с морски миди. Също и обаче да се зачудим защо не се сещаме за тази същинска суперхрана и през останалото време от годината. Богата на полезни хранителни вещества, с куп ползи за здравето, нескъпа, достъпна и спомагаща за устойчива околна среда, тя е идеална за редовно присъствие в нашето меню.
Научете повече подробности за това защо е добре да я поръчване на място в заведение или като храна за вкъщи. Вижте и няколко прекрасни предложения от ресторанти VICTORIA с морски миди, за да изпитвате летни емоции през цялата година. Това великолепно „оръжие“ на френската, испанската и италианската кухня е съвсем близо до вас.
МНОЖЕСТВО ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ЯДЕНЕТО НА МОРСКИ МИДИ
Във времена на все по-засилен стрес ястията с морски миди могат да донесат не просто комфорт за душата, а и повече здраве. Те са отличен източник на протеини (повече отколкото в рибата), витамини А, С и В12 и минерали начело с калций. Също и желязо, селен, йод, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини.
Всичко това може да донесе огромни ползи за благосъстоянието на човешкия организъм. Важно е да се подчертае тук, че яденето на миди подсилва имунната, костната, половата и сърдечносъдовата система. Освен това спомага за превенция на анемия.
БЕЗОПАСНИ ПРИ ПРАВИЛНОТО ОТГЛЕЖДАНЕ И ПРИГОТВЯНЕ
Не са малко хората, които се притесняват да поръчват ястия с морски миди от съображения за безопасност. Причината е, че мидите понякога консумират бактерии и токсини покрай планктона, който им е основна храна. Добрата новина е, че днес те се отглеждат в голямата си част във ферми и висят по въжени мрежи, а не на морското дъно. Това, съчетано с факта, че готвенето унищожава мнозинството замърсители, прави яденето им съвсем безопасно.
ЯСТИЯТА С МОРСКИ МИДИ СЕ ГОТВЯТ БЪРЗО

Друго от предимствата на яденето на миди е, че няма да ги чакате дълго при поръчка. Тяхното готвене е много бързо, като според спецификата на ястието може да са при вас до 20 минути. Когато искате да имате повече време за приятни емоции, това е доста важен фактор да ги изберете.
КОНСУМИРАТ СЕ В РАЗЛИЧНИ КУХНИ И ЧАСТИ НА СВЕТА
Яденето на морски миди е вградено в културата на доста народи по цялата планета. В особено висока степен това важи за средиземноморската кухня и по-специално за френската, италианската и испанската. Испанците ядат по 2 кг миди годишно, главно с типичната паейя, а дори не са в челото на тази класация. Новозеландците са начело тук с впечатляващите 15 кг, а ги следват чилийците с 9 кг на година. Съвпадение или не, всички тези страни са производители на изумителни вина, които се връзват идеално с мидите.
НЯКОЛКО ИЗКУСИТЕЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ С МОРСКИ МИДИ ОТ VICTORIA
Ние от ресторанти VICTORIA разширихме менюто си откъм ястия с черноморски миди, за да задоволим и най-изтънчения ви каприз. Искате миди с ориз? Опитайте нашето изящно ризото. Желаете миди с бяло вино за лека и приятна вечеря или обяд? Пробвайте нашите А ла Крем. Яде ви се супа от миди с чаша бира или вино? За вас идеалното решение е нашата домашна рибена супа.
Ризото с миди

Ако ви харесва съчетанието на миди с ориз, вариантът на ризото, който предлагаме, ще ви възхити. Освен мидите, към него има Лобстер крем за допълване на морския вкус. Комбинацията от чери домати и маскарпоне добавя италианска свежа нотка, а фенелът (див копър) я завършва. Тази вариация на миди с ориз ще извиси усещанията на небцето ви до небесата.
Миди А ла Крем
Предложението ни за миди с бяло вино ще превземе вашето съзнание като същинска форма на изкуство. А ла Крем предлага пресни черноморски миди с виното и към тях сметана, бяло вино, девесил, чесън и копър. Това съчетание е едновременно маслено и ефирно, като ще ви изпълни с усещане за нежния допир на морето. Сливането на ароматите на миди с бяло вино е неизменна част от незабравимите летни изживявания.
Пикантни миди
В случай че обичате пикантерията, този избор е точният за вас. Тук пресните ни черноморски миди с доматен сос и магданоз са подлютени с чесън, люта чушка и Пул бибер. Последната е традиционна турска подправка от лютиви червени чушлета, които са изсушени без семенниците и натрошени на фини люспи. Те са осолени леко и намаслени със слънчогледово олио, като имат наситен червен цвят и мека пикантност.
Домашна рибена супа с морски миди
Ако искате да опитате изтънчена супа от миди, нашето предложение е обогатена домашна рибена супа. И тук мидите са пресни черноморски, а към тях има морски език и скариди. Морският вкус е нежно подчертан от крем от Лобстер, а праз лук, фенел и ароматен шафран допълват вкусовата симфония. Опитайте тази супа, за да не оставяте лятото никога да ви напусне!
ЗА ФИНАЛ
След като се убедихте в многобройните ползи на ястията с морски миди, ще се съгласите. Те не заслужават да бъдат пренебрегвани, когато лятото си отиде, а с него си замине от нас и морето. Затова във всеки един сезон ги поръчвайте на място или с доставка на храна до дома от ресторанти VICTORIA. Супа, ризото и още варианти – изборът пред вас е широк и пълноценен както за здравето, така и за сетивата ви.