Защо поръчката на пица на пещ си струва

Често хората живеят с възприятието, че е по-скъпо да си поръчват пица на пещ, затова избират направена по по-обичайните методи. Къде са корените на това мислене и дали има истина в него – това предстои да разберете, ако прочетете този текст. Ще ви обясним и защо приготвените на дърва или на дървени въглища тестени изкушения си струват напълно.

Едно обаче е сигурно: класиката винаги ще си останат добрите стари пици на пещ. Дали в някой от качествените ресторанти, дали при поръчка на доставка на храна за вкъщи в София и страната – те винаги са водещ избор.

ЩО Е ТО „ПИЦА НА ПЕЩ“

Когато говорим за пица на пещ, имаме предвид това, че тя е била приготвена в огнище на дърва или на дървени въглища. Традиционното огнище е направено от огнеупорен материал, например тухли, глина, камъни и дори бетон. Дървата се горят и нагряват пещта, за да достигне тя крайно високи температури, често дори и над 400°C!

Нагорещеният под спомага пицата да бъде напълно сготвена за минута-две, при това да е с хрупкава коричка и сочни топинги. Ако подът не е достатъчно нагрят, тестото ще се нуждае от повече време за изпичане, а топингите ще излязат сухи. Всеки обаче иска сосът, сиренето и другите съставки отгоре да са сочни за пълно удоволствие на небцето. Е, правилната употреба на огнището осигурява това.

НЯКОИ МАТЕРИАЛИ ЗА КАЧЕСТВЕНО ОГНИЩЕ ЗА ПИЦА НА ПЕЩ

Хубавата пещ може да бъде направена от множество различни материали. Всеки един от тях си има своите предимства и недостатъци. Ето кои са най-популярните варианти с някои ключови техни характеристики.

Тухли

Тухлите са изключително ефикасни, тъй като задържат до 85% от създадената от огъня топлина. Да, може да отнеме повече време да се разгори огън. Това обаче се компенсира от по-малкото количество дърва, които са нужни за правенето на пици на пещ тук.

Камъни

Каменната пещ има подобна ефикасност като тухлената по отношение на задържането на топлината на огъня. Тук проблемът е по-скоро цената. Някои видове камъни са доста скъпи.

Глина

Глинената пещ носи по-различно усещане и вкус от другите видове. Горещината от огъня в нея се разпределя равномерно и не оставя недосготвена никоя част от пицата. Освен това топлината се запазва дълго време в огнището.

хубавото огнище е съществен фактор за добрата пица на пещ

ИДЕАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА ЗА ПЕЧЕНЕ НА ПИЦА НА ПЕЩ

Тайната на идеално изпечената пица на пещ е в баланса между температурата на тухлите в дъното и на горната част. Перфектната температура при пещ на дърва или дървени въглища е 330°C според специалисти пицари в Италия. Така пиците са готови за две минути. Все пак в Неапол смятат, че точната температура за печене на класическата „Маргерита“ е 450°C и процесът отнема минутка.

ПИЦА НА ПЕЩ ИЛИ ПИЦА НА ОБИКНОВЕНА ФУРНА – КОЯ Е ПО-ДОБРА НА ВКУС

Времето за правене на пица на пещ е доста кратко, което осигурява контраст, несравним с другите видове на приготвяне. Дъното на тестената част се изпича първо и това придава леко опушен и (в добрия смисъл) въгленов оттенък. Подложено на силния огън, тестото покачва обема си, оформя хрупкава коричка отвън и мека средичка отвътре. Губи тегло и влажност, но на повърхността си печели красиви цветове и аромати.

Бързото сготвяне на соса, сирената и другите топинги пък им позволяват да запазят свежестта си. В по-бавните фурни те изгарят и се изсушават. Така топингите запазват хубава текстура, сирената се разтапят и набъбват, а тестото е меко отгоре и хрупкаво отдолу. Когато тези вкусове и текстури се обединят, усещането в небцето ви става неземно. Особено ако го съчетаете и с точното вино.

С какво е по-различна добрата пица на пещ

Нека първо разгледаме видимите разлики между пица на пещ и пица например на електрическа или газова фурна. Направената на дърва или дървени въглища почти винаги има „съвършени несъвършености“ във вида си. В изпеченото тесто може да има големи въздушни балони в резултат на бързото приготвяне в огромна топлина. На дъното на тестото се виждат „въгленчета“, докато отгоре то си остава сочно и нежно. Тази текстура също се дължи на приготвянето в нажежено докрай огнище.

Изгледът на пица на обикновена фурна е далеч по-изчистен. Тъй като тя се пече там на около 200°C, се нуждае обаче от повече време. Това ще направи пицата по-равномерно изпечена, но и по-плътна и суха в сравнение с пици на пещ.

хубавата пица на пещ е за препоръчване пред пици на обикновена фурна

Е, по-добре ли е в крайна сметка да ядем пица на пещ отколкото пица на фурна

Естествено, отговорът на този въпрос варира според това кой човек с какъв вкус питаме. Всички си имат правото на мнение по темата, но според нас най-добрият избор е пица на пещ. Разбира се, това е само ако търсите съвършенството в пицата.

Когато тя е приготвена на силен огън в пещта, печели несравнимо качество. Гледката, звукът и топлината при правенето на пица в огнище са неописуеми. Вкусът също. Преживяването е изумително не само за небцето, а и за окото и ухото. Пък и, не на последно място, не се нанасят вреди на околната среда.

ЗА ФИНАЛ

Гледката как майстор поставя с лопатата си вашата пица в горещо огнище възбужда неимоверно апетита. Това просто няма как да се случи при приготвяне в обикновена фурна! Можете да се насладите изцяло на изживяването в някой от нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско или Боровец. Ако пък нямате възможност да дойдете на място, можете да поръчате и доставка на храна за вкъщи от VICTORIA.

При всяко положение ще се насладите на класически приготвена пица на пещ с хрупкава коричка, мека средичка и сочни топинги. Бърза, красива и неземно вкусна със съвършените си несъвършености – е, как да не си струва?!