Едва ли в нашата страна има нещо по-класическо лятно от скумрия, когато заговорим за ястия с риба. Изпечена на скарата или опушена, тя моментално превзема съзнанието с носения у себе си солен аромат на синьото море. Хрупкавата полята с лимонов сок кожичка, масленият слой под нея и крехкото топящо се в устата бяло месо гарантират вкусен обяд или вечеря през лятото, а и не само. При това наистина здравословно с обилното наличие на омега-3 мастни киселини, протеини и витамини В12 и D.
Вижте защо изкусителната скумрия е толкова популярно ястие в горещите месеци на годината. А и защо се връщаме към нея, когато за пореден път напуснем морето незаслужено бързо. Разгледайте и какъв изкусителен вариант скумрия на скара предлагаме ние от VICTORIA и заповядайте в нашите ресторанти да опитате.
ЗАЩОТО ДА СЕ ЯДЕ СКУМРИЯ Е ЗДРАВОСЛОВНО
Съдържанието на полезни хранителни вещества в една обичайна по размер порция скумрия, особено скумрия на скара, е много голямо. Нека ви запознаем с всички полезни елементи, които може да набавите на организма си с тази незаслужено подценявана риба.
Богата е на омега-3 мастни киселини
Факт е, че при повечето хора съдържанието на тези съществено важни мастни киселини е в недостиг. Изключение правят само живеещите в Скандинавия и Източна Азия. Най-добрият начин да си набавите омега-3 в нужните дози е консумацията на по-мазни риби. Забележете, че само една порция 100 г филе скумрия осигурява цели 2670 мг омега-3. Това количество е по-голямо в сравнение с мнозинството от останалите мазни риби, а при това скумрията е с по-достъпна цена.
Омега-3 мастни киселини носят куп ползи за здравето. Те помагат на организма да има повече противовъзпалителни сили. Някои проучвания сочат и че по-високите плазмени нива на омега-3 намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Както ще видите в същото изследване, тези мастни киселини спомагат и за по-високата продължителност на живота.
Високи нива на витамини В12 и D
Липсата на витамин В12 може да причини анемия и да навреди на нервната и на имунната система на човек. Той играе и роля в производството на ДНК. Ето защо е жизненоважно да вземате достатъчно от него и с филе скумрия си осигурявате цели 279% от препоръчителната дневна доза. Такава порция дава и точно 100% от препоръчителната дневна доза витамин D, което е особено полезно в дните без слънце.
Яжте скумрия заради висококачествения диетичен протеин

Тази прекрасна риба е отличен източник на диетичен протеин. Обикновена порция филе от нея предлага 20,8 г протеин и включва достатъчни количества от всички девет основни аминокиселини. Има и риби с по-високо съдържание на протеини, особено по-немазните, но наличието и на големи дози омега-3 прави порцията скумрия толкова ценна.
Отличен източник на селен
Обикновена порция филе скумрия осигурява близка до препоръчителната дневна доза селен – 71%. Този минерал има куп важни полезни функции за човешкото тяло, а ето и някои от тях. Той е мощен антиоксидант, играе ключова роля за здравата имунна система и производството на ДНК, регулира хормоните на щитовидната жлеза и нейното състояние. Както и омега-3, селенът спомага за борбата с множество рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания.
ЗАЩОТО ЗА ЯДЕНЕТО НА СКУМРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ МИРИЗМАТА
Преди време някои хора отказваха да се радват на безспорните предимства на скумрията, защото им беше неприятна нейната миризма. В нашето съвремие обаче този проблем е напълно отстранен, особено когато говорим за заведения с претенции, каквито са нашите. Уловената в морските води риба днес се замразява още след улова си, а транспортирането е много по-бързо отпреди. Това отстранява стария проблем с вмирисването.
ЗАЩОТО Е БЕЗОПАСНА ЗА КОНСУМАЦИЯ
Добра новина: скумрията съдържа ниски нива на живак и се замърсява много по-малко от повечето други морски риби и храни. Това важи в най-голяма степен за атлантическата скумрия. Точно заради високите нива на живак в някои риби – най-вече риба тон, акула и морски костур – се препоръчва те да се ядат рядко. Е, една прясно изпечена скумрия на скара може да си хапвате съвсем редовно и спокойно.
ЗАЩОТО Е ЦЕНОВО ПО-ДОСТЪПНА ОТ КОНКУРЕНТНИ РИБИ
Сигурно ще намерите морски риби, които да ви осигурят повече полезни вещества от скумрията. Вероятно ще има и хора, на които други риби ще прилягат повече на вкуса. Безспорно обаче е едно: няма да попаднете на по-достъпна ценово. Една хубава порция скумрия на скара ще ви излезе значително по-изгодно от подобна по размери и гарнитура сьомга, лаврак, ципура и др. Този детайл не е за подценяване.
КАКВА СКУМРИЯ ЩЕ ВИ ИЗКУШИ ОТ НАШЕТО МЕНЮ

Вариантът, предлаган от ресторанти VICTORIA, е скумрия на скара по средиземноморски. Ние гриловаме идеално филето на рибата, докато добие точното съчетание на хрупкава коричка и сочна месеста част. Три елемента допълват порцията по съвършен начин.
От една страна домашното Хтипити с патладжан придава гръцки привкус. Запечените чери домати със зехтин и чесън пък носят адриатически аромат. А чесновите билкови картофи добавят плътност на ястието със земните си нотки, контрастиращи на морскосоления вкус на рибата. Откъм ресторанти София, Пловдив, Банско и Боровец трудно ще ви предложат по-пълна вкусова морска симфония далеч от брега.
ЗА ФИНАЛ
Макар и незаслужено подценявана, класическата скумрия на скара е една от най-вкусните, здравословни и ценово достъпни морски риби. Тя е свежа, приятно мазна и неувяхващо модерна, като неизменно обещава летни емоции – било през лятото, било и носталгично след него. Разгледайте менюто ни с ястия с риба и заповядайте на място в ресторанти VICTORIA или поръчайте доставка на храна за вкъщи. С хубава порция скумрия морето винаги ще е точно до вас, ако ще и да сте на стотици километри от него.

