Спагети Карбонара – ястие без грешка

Колко време трябва да мине, за да се превърне нещо в класика? Понякога хилядолетия, понякога векове, а в случая на спагети Карбонара – само няколко десетилетия. Може да изглежда странно, но това ястие е наистина модерна класика и дори самите италианци си го признават. И то не е защото не са търсили и ровили, за да го изкарат с по-дълга история или да намерят нещо по-специално. Ще ви представим всички любопитни факти за това кулинарно приключение, а после ще разберете какви спагети карбонара може да си поръчате в нашите ресторанти в София, Пловдив, Банско и Боровец.

МИТОВЕТЕ ЗА СПАГЕТИ КАРБОНАРА

За начало ще ви предложим всички версии за произхода на спагети Карбонара. Те са много, както подобава на толкова обичаната комбинация от топла паста, кремообразен сос от яйца, хрупкави парченца гуанчале, сирене Пекорино Романо и черен пипер. Вие изберете на кой мит да вярвате.

Неапол

Ако питате южняците, те имат версия на това ястие – паста с разтопена мас, разбити сурови яйца и сирене. Казва се паста качио е уова и рецептата е записана още през 1839 г. Но макар и с подобни съставки, концепцията е съвсем различна. 

Миньори

Името Карбонара идва от думата carbonaro – въглищар. От там и версията, че ястието е създадено от миньори, които не са имали възможност за бавно готвене. И са смесвали пастата с другите продукти, за да я готвят на огън. 

Ресторантът La Carbonara

Намира се Рим на Кампо д’Фиори. Отворен е в началото на миналия век и историята твърди, че е взел името на специалитета си. И естествено, ястието присъства в менюто. От ресторанта обаче твърдят, че името е поради други причини. 

Анонимният американски войник

Тази паста най-често е свързвана с района на Рим и областта Лацио. През 1944-а, когато американците освобождават Рим, те носят със себе си и войнишкия порцион – яйца на прах и бекон. Добавят го към оскъдното по онова време меню от паста и се получава карбонара. В подкрепа на тази историята има и публикация в “Ла Стампа” от 1950-а, която описва тази паста като предпочитана от американците. Четири години по-късно вече има рецепта в книгата на Елизабет Дейвид “Италианска храна”. Любопитно е обаче, че в САЩ има рецепта за карбонара от 1952-а – от ресторант в Чикаго.. 

Шеф Ренато Гуаланди

Родом от Болоня, той е един от най-влиятелните готвачи и собственици на ресторант в поствоенна Италия. По време на войната работи в ресторант в курортния град Ричоне. Когато съюзниците освобождават Ричоне, трябва да се вдигне банкет. На 22 септември 1944 обаче Гуаланди разполага само с войнишки порциони и малко месо. За да направи нещо специално, той се вдъхновява от словенската супа спикрофи. Прави сос за паста от бекон, сметана, топено сирене, яйчен прах и черен пипер. После се мести със съюзниците в Рим и разпространява рецептата.

РАЗЛИЧНИ ВАРИАНТИ НА КАРБОНАРА

Ястие, толкова популярно по цял свят, естествено се сдобива с различни варианти. Популярният шеф Мауро Юлиаси прави Карбонара ди маре, като заменя бекона с различни морски дарове. Друг популярен шеф – Норберт Нийдеркофлер – прави Тиролска карбонара. В нея той използва съставките от Алпите като праз, сирене Малга, пушена шунка и фусили от спелта. Освен това завършекът е жълтък върху цялото ястие. Цяла Италия обаче настръхна срещу френска версия, наречена Карбонарагате. В нея всичко се прави в един тиган, което беше анатемосано на Апенините.

КАКВА Е НАШАТА ВЕРСИЯ НА СПАГЕТИ КАРБОНАРА

Версията на спагети Карбонара на ресторанти VICTORIA се придържа към италианския оригинал. 

Ресторанти VICTORIA от самото си създаване са пословични с придържането си към традициите на италианската кухня. Затова и не използваме готови сосове, макар че така се спестява доста време и усилия. А и те съдържат масло, сметана и чесън, които не са част от класическата рецепта. 

Ние знаем, че спагети Карбонара трябва да бъдат направени с пресни яйца, които да бъдат задушени в дългите и тънки спагети. И че за да не стане много сухо, винаги трябва да може да се добави от топлата вода, в която са варени спагетите. Знаем, че спагетите и сосът се правят в отделни съдове. Другото са тайни детайли. Но едно е сигурно – нашите ресторанти в София, нашите ресторанти в Пловдив, нашите ресторанти в Банско и нашите ресторанти в Боровец предлагат истинско вкусно изживяване. 

ЗА ФИНАЛ

Надяваме се, че ви е било интересно и сте научили любопитни неща, с които да смаете гостите си, когато се наслаждавате на спагети Карбонара. Ние се стремим да направим тяхна версия, която се доближава най-много до истинската рецепта, превърната в класика от Вечния град. Ако искате да я пробвате – заповядайте на място в нашите заведения или поръчайте с доставка на храна за вкъщи. С това ястие няма как да сбъркате.